Markkinoiden tehokkaimmat kattoelementit teollisuuteen, liikerakentamiseen ja maatalouteen

Sijoittamisen mallia VVO:lta

Alkuviikosta kauhisteltiin mediassa, kuinka vuokrabisneksellä tehdään valtavia voittoja ja muun muassa asumistuki valuu suoraan kiinteistön omistajille. Esimerkiksi vuokra-asuntomarkkinoilla toimiva VVO on tehnyt 371 miljoonan liikevaihdolla 225 miljoonaa euroa voittoa, eli reippaat 60 %. Asiasta lisää esimerkiksi täällä: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001953667.html.

Koska kauhistelu hoidettiin jo alkuviikosta, aion takertua muihin yksityiskohtiin aiheessa. VVO:n voittoprosentti sitä paitsi on ”vain” 48 %, kun katsotaan tilikauden voittoa verojen jälkeen. Silti 48 %:n tulos maistuis varmaan sullekin. Mitä uuteen rakennukseen sijoittava voisi siis tehdä päästääkseen tuohon?

Ensimmäinen vinkki on se, että bisneksessä pitää olla kauan. Pikavoittoja ei välttämättä ole paljoa tarjolla. VVO-konserni on perustettu 47 vuotta sitten, joten heillä voi olettaa olevan paljon asuntokantaa, joka ei ole rahoituksessa kiinni. Vuokratuottohan on parasta silloin, kun se tulee kokonaan omaan pussiin eikä rahoittajille.

Toinen vinkki on se, että ylläpitokustannukset pitää minimoida. Kauan sitten rakennetun kohteen rahoituskulut ovat pienenemään päin, mutta hoito ja ylläpito kasvamaan päin. Jo suunnittelupöydällä tehdään ratkaisuja, joiden avulla voidaan tehdä ylläpidosta paljon tehokkaampaa. Huonoin yhtälö on se, että taloa remontoidaan pitkään, jolloin sekä vuokra jää saamatta että remontin hinta nousee.

Kolmantena on muuntojoustavuus. Emme edes tiedä, millaisia asuntoja 10 saatika 40 vuoden päästä tarvitaan. On omistajan eduksi, jos tiloja voidaan yhdistellä tai jakaa ja käyttötarkoitusta joustavasti muuttaa tarpeen vaatiessa.

Asiaa pohdiskeli tuotepäällikkö Tomas Luoma, jota ei haittaisi, vaikka itsekin saisi 225 miljoonaa voittoa.

Term@ • 2016-11-18


Previous Post

Next Post

Vastaa

Your email address will not be published / Required fields are marked *